В страната на Левски трябва да се говори за въже! Любен

...
В страната на Левски трябва да се говори за въже! Любен
Коментари Харесай

Любен Дилов-син: На 19 февруари учителите трябва да разкажат и за предателите

В страната на Левски би трябвало да се приказва за въже!

 

Любен Дилов-син

 

" Всяка година по това време бесим дякона Васил Иванов Кунчев.

Ако ви е мъчно да кажете " ние " - приемете, че съм аз! И на мен не ми е леко да го напиша, само че считам, че би трябвало!

Трябва да има монумент на предателите.

 

И на 19 февруари е редно да се каже ясно: българи го предадоха и българин го залови. Българи му потвърдиха присъдата. Единствено успокоение е, че българи го погребаха. Но... отново българи му скриха костите.

 

Българи го предадоха - това са Димитър Общи, Атанас поп Христов и даскал Иван Фурнаджиев-Топала. Последният - на 26. Х. 1872 година в стаята на тетевенския мюдюрин и на 28 декември пред Мазхар паша, софийски мютесариф.

Българин го залови при Къкрина - заптието Али Чауш-Помака. Тези имена ги изискуем на себе си, изискуем ги и на достойния ловчански духовник Кръстьо, който столетие цяло беше претрупан с груповата ни историческа виновност.

 

Поне един път годишно - на 19 февруари - учителите по история и български език би трябвало да влязат във всеки един клас и за 45 минути да опишат за предателите. Те са част от нашата историческа памет. Трябва да бъдат част и от персоналната ни памет, в случай че желаеме да градим народен дух.

Без предатели няма герои.

 

На по-малките възпитаници може би би трябвало да се чете главата от " Записките " на Захари Стоянов, където споделя за залавянето си след Априлското въстание.

 

Да се проучва държанието на предателите, за които актът на издаване и залавяне е нещо изцяло обикновено. Особената им душа, която разрешава да кажат на Захари: Дай си парите на нас, с цел да " не идат у кучетата ". " Дай ги на нас, да те загатваме... ". Това са хората, които ще го предадат, дори не на аскера, че вероятно да иде на съд, а напряко на башибозука.

 

И огромните, и дребните българи би трябвало да бъдат накарани да разсъждават по тематиката какво ли значи последният запис в тефтерчето на Левски - " народе " и 4-те въпросителни по-късно. И за какво по този начин наподобяват на бесилки... "
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР